Mediatizat la scurt timp după ce milioane de telefoane iPhone 6 şi iPhone 6 Plus au ieşit din perioada de garanţie, fenomenul „Touch Disease” a fost trecut sub tăcere de Apple pe perioada cât dispozitivele afectate puteau fi reparate gratuit în centrele de service autorizate.
Manifestat prin apariţia unei dungi albe la partea superioară a ecranului şi nepreluarea comenzilor aplicate pe suprafaţa touch, defectul poate fi ameliorat la început apăsând cu putere sau torsionând uşor carcasa, readucând dispozitivul la starea normală de funcţionare. Problema de natură hardware revine însă în scurt timp, telefonul mobil devenind în cele din urmă inutilizatbil.
Afectând mai ales seria iPhone 6 Plus, defectul „Touch Disease” se manifestă în timp, cu probabilitate mai mare de apariţie abia după ce telefonul mobil a ieşit din perioada de garanţie. De vină pare să fie un cumul de factori, începând cu carcasa de mari dimensiuni care flexează dacă este presată prea tare în buzunarul de la pantaloni şi protejarea necorespunzătoare a plăcii electronice, nu la fel de flexibilă şi susceptibilă la deteriorare prin deformări repetate.
Sursa problemelor este microprocesorul responsabil cu gestionarea funcţiilor touch, care se poate desprinde de placa electronică. Folosit şi cu serii iPhone anterioare, chip-ul buclucaş era protejat de carcasa mult mai mică şi mai rigidă a telefoanelor respective, respectiv prin folosirea unui tratament suplimentar pentru rigidizare, constând în aplicarea unui capac metalic pe toată lungimea plăcii electronice şi un adeziv suplimentar care să împiedice dezlipirea accidentală.
Ambele metode au fost însă abandonate la seria iPhone 6, în locul capacului metalic apărând doar o bandă adezivă cu rol de ecranare. Drept consecinţă, forţarea repetată a carcasei telefonului în condiţii de utilizare normală duce în timp la apariţia de micro-fisuri la zona de contact dintre chip-ul responsabil cu gestionarea funcţiilor touch şi placa electronică.
Din păcate singurul remediu este înlocuirea componentei defecte într-un centru de service. Destul de complexă, intervenţia poate fi costisitoare dacă telefonul mobil nu se mai află în perioada de garanţie. Între timp, singura metodă de prevenţie este să nu purtăm telefonul iPhone 6 sau iPhone 6 Plus în buzunarul de la spate al pantalonilor şi să evităm pe cât posibil îndoirea carcasei acestuia.