În primele luni ale acestui an, Mark Shuttleworth şi Canonical Ltd au făcut valuri cu viitoarea versiune a sistemului de operare Ubuntu care va aduce convergenţa reală dintre telefoane mobile, tablete şi PC-uri. Ubuntu Touch a fost deja prezentat într-o versiune preliminară, însă demarajul nu este deloc unul simplu iar Canonical apelează la cei interesaţi pentru demararea fabricaţiei primului terminal mobil sub numele propriu.
Viitorul Ubuntu 14.04, care va fi finalizat în primăvara anului viitor, va oferi interfeţe diferite în funcţie de terminalele pe care va fi rulat. Modurile de lucru vor fi optimizate pentru utilizarea cu o singură mână, cu două mâini, tastatură sau mouse, însă nucleul software va fi unic şi va oferi o migrare simplă între sistemele pe care rulează şi va permite adaptarea în funcţie de perifericele sau ecranele conectate suplimentar. Dezvoltatorii vor putea scrie însă aplicaţii unice care să se adapteze la interfaţa platformei pe care rulează.
Ideea de a implementa un sistem complet deschis, spre deosebire de Android-ul în care sunt incluse şi aplicaţii sau servicii proprietare Google, nu este însă pe placul potenţialilor integratori şi operatori, chiar ideea unui bootloader blocat fiind contrară principiilor companiei. Drept urmare, Canonical a decis să-şi dezvolte propriul telefon mobil: Ubuntu Edge.
Telefonul Ubuntu este susţinut printr-un proiect Indiegogo care urmăreşte strângerea sumei de 32 de milioane de dolari, necesară pentru demararea producţie. Telefonul, al cărui preţ va fi de 600 de dolari pentru cei care vor participa financiar la finalizarea cu succes al acestui proiect, va costa ulterior 850 de dolari. Proiectul este însă unul sensibil, suma trebuind sa fie colectată în următoarele 30 de zile, iar faptul că Ubuntu Edge va fi disponibil abia începând cu luna mai a anului viitor nu prea este de natură să atragă utilizatorii. Ce urmăreşte să ofere însă Canonical pentru această sumă?
Mai întâi de toate, carcasa telefonului va fi fabricată integral din metal, designul fiind şi el unul de natură să atragă atenţia. Bazat pe un procesor necunoscut rapid, care mai mult ca sigur că va evolua în funcţie de noutăţile care vor apărea între, Ubuntu Edge va oferi o memorie RAM cu o capacitate impresionantă de 4 GB şi o stocare internă de 128 GB, menite să susţină un telefon mobil care, prin cuplarea la o staţie de andocare cu tastatură, mouse şi monitor, va deveni un PC Ubuntu complet.
Ecranul va avea o diagonală de 4,5” şi o rezoluţie HD, acesta urmând să fie acoperit cu un geam protector fabricat din safir. Pe lista specificaţiilor mai intră două camere foto cu senzori de 8 şi 2 MP, difuzoare stereo, conectivitate LTE şi Wi-Fi 802.11n dual-band, ieşire video MHL şi un set complet de senzori precum GPS, accelerometru, giroscop, magnetometru şi barometru. Un detaliu interesant este utilizarea unei baterii cu anodul fabricat din siliciu, un salt tehnologic despre care am mai auzit în ultimele luni şi care promite o densitate energetică superioară modelelor Li-Ion.
Din multe puncte de vedere, Ubuntu Edge este un produs extrem de interesant. Configuraţia şi designul sunt promiţătoare, iar ideea de a rula un sistem de operare flexibil va atrage utilizatorii avansaţi. În plus, Ubuntu Edge va putea rula şi Android, oferind astfel o alternativă în cazul în care oferta de aplicaţii nu va fi suficient de bună. Proiectul Canonical este însă unul extrem de costisitor, iar perioada de numai 30 de zile pare cam mică pentru atragerea unei sume atât de mari. În cazul că acesta va eşua, Canonical a afirmat că va implementa Ubuntu Touch pe modelele existente în comerţ şi va renunţa la ideea unui produs propriu.