Apple a renunţat de ceva la tehnologia Touch ID, propunând Face ID ca o alternativă mai sigură şi elegantă pentru deblocarea ecranului. Însă viitoarele modele iPhone ar putea să renunţe şi la Face ID, oferind o soluţie mai bună.
Problema cu tehnologia Face ID este că ocupă mult spaţiu deasupra ecranului, Apple neputând intra în jocul competiţiei din tabăra Android, lansând un model iPhone cu design Full Screen. În schimb, reintroducerea Touch ID folosind senzori de amprente integraţi sub ecran implică anumite compromisuri în ce priveşte calitatea imaginii, grosimea carcasei şi costurile de fabricaţie, toate astea fără ca viitorii cumpărători să aprecieze în mod deosebit această dotare prezentă deja şi la competiţie.
Intervine astfel nevoia pentru inovaţie şi reafirmarea statutului de lider pe segmentul premium, cum altfel decât prin anunţarea unei dotări de senzaţie, cu impact similar tehnologiei Face ID la momentul debutului pe seria de telefoane iPhone X.
Potrivit descrierii furnizate într-un brevet Apple recent acordat, tehnologia în cauză ar putea înlocui amprentarea la nivelul degetelor cu scanarea infraroşu a întregii palme.
La fel ca amprentele vizibile la nivelul pielii, structura venoasă din interiorul palmelor este structurată în mod diferit pentru fiecare persoană, iar dacă este scanată cu un dispozitiv adecvat poate furniza o amprentă foarte detaliată şi mai dificil de falsificat.
Cert este că sistemele de acces pe baza scanării palmelor există şi sunt folosite de mulţi ani în aplicaţii care solicită securitate sporită.
Problema este cât va dura până ce Apple sau un alt jucător din industrie va reuşi miniaturizarea acestei tehnologie pentru implementare în dispozitive smartphone. Din păcate, existenţa unui brevet confirmă doar interesul Apple faţă de acest subiect, putând dura mai mulţi ani până când planurile să fie concretizate.