Deşi sunt încadrate la gama de top, iPhone 11 şi iPhone 11 Pro nu reuşesc să demonstreze o anduranţă mai bună a finisajelor decât produsele competitoare, tot mai mulţi utilizatori reclamând pe pagina de suport Apple cât de uşor se zgârie ecranul dispozitivului abia achiziţionat.
Având în vedere preţurile la pachet retail, nu pare deloc nerezonabil ca utilizatorii iPhone 11 să aibă anumite pretenţii în ce priveşte abilitatea gadgetului abia achiziţionat de a rezista folosirii în condiţii normale de utilizare. Până la un punct, aceste aşteptări nu sunt trădate, Apple proiectând seria iPhone 11 pentru a rezista mai bine loviturilor care pot cauza spargerea ecranului. Însă ceea ce utilizatorii de rând nu ştiu este că formula aleasă pentru compoziţia sticlei minerală responsabilă cu protecţia ecranului nu poate oferi în mod simultan protecţie împotriva căzăturilor accidentale şi rezistenţă la zgârieturi, Apple optând pentru prima variantă.
Aşa cum producători precum fabricantul Gorilla Glass ştiu deja, formularea şi tratarea termică a sticlei minerale trebuie atent cântărită, stabilind un echilibru optim între duritatea suprafeţei de contact şi rezistenţa materialului în ansamblu. Fabricat incorect, scutul de protecţie pentru ecran va oferi protecţie peste aşteptări la zgârieturi superficiale dar se va fisura chiar şi la lovituri banale, uneori simpla expunere la diferenţe mari de temperatură fiind de ajuns pentru fisurarea spontană a materialului. La cealaltă extremă, sticla minerală formulată pentru elasticitate sporită nu poate oferi tot atâta protecţie la zgârieturi, duritatea suprafeţei materialului fiind redusă.
În cazul lui iPhone 11, Apple pare să fi ţintit obţinerea unei protecţii cât mai bune la spargerea ecranului, scutind astfel multe intervenţii costisitoare la centrele de service. Predictibil, campaniile de promovare nu informează utilizatorii cu privire la acest compromis, cei mai mulţi utilizatori urmând să descopere singuri importanţa folosirii unei huse de protecţie adecvate.
Potrivit mărturiilor lăsate de utilizatori, ecranul telefoanelor iPhone 11 se poate zgâria chiar şi la contactul cu un breloc din plastic, purtat în acelaşi buzunar cu telefonul. Deşi pare greu de crezut, afirmaţia este plauzibilă dacă în buzunar se află şi firicele de praf sau nisip abraziv, ajunse din întâmplare între cele două suprafeţe.
Odată apărute, zgârieturile nu pot fi eliminate complet decât prin înlocuirea fizică a ecranului, utilizatorii iPhone 11 ajunşi în această situaţie având de cântărit cu atenţie atât costul operaţiunii, cât şi posibilitatea ca ecranul telefonului să fie zgâriat din nou la fel de uşor ca prima dată.