În timp ce dezvăluiri recente, făcute pe un site de tehnologie sud-coreean, conturează planurile Samsung pentru lansarea de telefoane care pun camera frontală sub suprafaţa activă a ecranului, realitatea este acesta este un trend pe care mai toţi producătorii smartphone vor fi nevoiţi să îl urmeze.
Xiaomi a dat primele indicii că lucrează la implementarea tehnologiei in-screen pentru camera frontală încă de acum câteva luni, răspunzând cu o postare Twitter unui anunţ similar făcut de rivalul Oppo. Între timp, o nouă confirmare vine sub forma unui brevet recent publicat pe site-ul autorităţii CNIPA (China National Intellectual Property Administration) în care Xiaomi descrie designul unui smartphone cu dual camera la partea din faţă, unde cele două module foto sunt complet ascunse sub suprafaţa nedecupată sau perforată a ecranului.
Complet invizibile atunci când ecranul este activ, cele două lentile sunt expuse doar la pornirea aplicaţiei de captură, suprafaţa ecranului devenind transparentă în zona acestora.
Însă de la teorie până la practică mai este puţin de lucrat la partea de hardware. La stadiul actual, tehnologia permite deja instalarea camerei foto sub suprafaţa activă a ecranului, însă debutul comercial al tehnologiei in-screen este întârziat de nevoia optimizării suplimentare a calităţii pozelor rezultate. Principala provocare de rezolvat este obţinerea unui echilibru între transparenţa suprafeţei ecranului, esenţială pentru obţinerea pozelor de calitate şi opacitatea fără de care imaginea îşi pierde aspectul solid.
Este de aşteptat ca primele dispozitive cu tehnologie in-screen să fie modele smartphone din gama de buget, unde neajunsuri precum lentila uşor vizibilă prin ecranul aprins sau pozele care pierd anumite detalii din cauza procesării agresive a imaginii fiind mai uşor tolerate de cumpărătorii obişnuiţi cu produse low-cost.