Smartphone-urile Xperia din ultimii câţiva ani deveniseră „plictisitoare”, cu design-uri învechite şi diferenţe foarte mici între modele, aşa că odată cu schimbarea conducerii diviziei de mobile de la Sony a venit şi mult aşteptatul „upgrade”. Xperia 1 este unul dintre cele mai uşor de recunoscut smartphone-uri de pe piaţă în acest moment, fiind construit în jurul unui display foarte înalt, cu un corp subţire şi finisaje premium. Reuşeşte însă acest model cu „aromă” nouă să rupă ghinionul seriei?
Sony nu s-a dat niciodată înapoi de la utilizarea de materiale premium pentru construcţia smartpone-urilor sale, iar Xperia 1 continuă astfel tradiţia. Acesta este un smartphone foarte bine construit, cu sticlă foarte puţin curbată pe ambele părţi şi o ramă metalică de jur-împrejur. Faţă de alte telefoane de pe piaţă, modelul Xperia 1 iese în evidenţă însă cu formă ciudată, asigurată de ecranul 4K foarte înalt pe format 21:9. Acesta este însă destul de îngust, utilizarea telefonului cu o singură mână fiind posibilă, în cazul în care aplicaţiile au butoane poziţionate în partea de jos. Desigur, orice acţiune în partea de sus a ecranului va fi realizată folosind două mâini. În ciuda faptului că telefonul este din sticlă şi foarte rotunjit pe toate părţile, acesta nu pare să alunece uşor din mână, tocmai pentru că prinderea este mai bună datorită faptului că ecranul este îngust.
Acesta va aluneca cu siguranţă însă de pe o masă, daca este pus deasupra altor obiecte, sau de pe orice suprafaţă care nu este perfect plată. Sony nu oferă o husă în pachet, dar aceasta pare să fie absolut necesară dacă vreţi să evitaţi eventuale accidente neplăcute. Chiar şi rama metalică de pe margine este foarte rotunjită şi foarte alunecoasă, aici fiind găzduite şi majoritatea elementelor telefonului. În partea de sus, Sony a integrat tăviţa pentru cartele SIM şi card microSD, care poate fi trasă pur şi simplu, fără o cheiţă pentru SIM. Capacul are garnitură de cauciuc pentru a împiedica infiltrarea apei, însă alegerea unui sistem fără cheiţă este cel puţin ciudat, mai ales când scoaterea cartelei SIM duce la restartarea telefonului.
Pe laterala din dreapta avem o aglomeraţie de butoane. Avem în partea de sus, puţin peste jumătatea înălţimii butoanele pentru volum, un senzor de amprentă sub acestea, decupat în rama metalică, un buton power de dimensiuni mici sub senzor şi în cele din urmă jos de tot, aproape de marginea inferioară, un buton dedicat pentru cameră. Amplasamentul acestora este puţin ciudat şi nu este clar de ce au fost luate anumite decizii de design pentru acestea.
Xperia 1 nu include un jack pentru căşti, fiind echipat cu un simplu port USB Type-C, însă vine echipat cu rezistenţă la apă, capabiliate pe care o vedem doar pe dispozitivele din gama premium. La preţul la care vine, era de aşteptat şi un modul de încărcare wireless. De asemenea, Sony a ales să nu includă un notch sau un ecran perforat, ci a păstrat o zonă puţin mai groasă în partea de sus pentru amplasarea camerei frontale şi difuzorului pentru apeluri. Având în vedere că rama laterală este practic inexistentă, micul spaţiu negru de sus şi de jos este neglijabil.
Un aspect foarte interesant la Xperia 1 este desigur design-ul alungit. Avem de a face cu un dispozitiv înalt cu ecran cu diagonală de 6,5”, dar care este construit pe lăţimea unuia de 5,8”. Atât timp cât îţi pui scurtăturile către aplicaţiile preferate în partea de jos a ecranului, ai putea să îl foloseşti cu o mână sau să scrii cu un singur deget. De asemenea, construcţia de calitate ajută foarte mult, alături de siguranţa că telefonul nu va păţi nimic în cazul în care intră în contact cu apa.
Ecranul în sine este un punct forte al telefonului, având de a face cu un ecran OLED de calitate. Forma sa 21:9 asigură însă că avem de a face cu 3.840 pixeli doar pe verticală (în mod portret), pe orizontală oferind doar 1.644 pixeli. Redarea de filme în format de cinema este excelentă pe un astfel de display, însă, din păcate, conţinutul disponibil este destul de limitat. Majoritatea filmelor şi serialelor de pe Netflix sunt în format 16:9, iar clipurile de pe YouTube sunt realizate în 16:9 sau mai nou în18:9. Totuşi, în ciuda lipsei de conţinut, redarea de filme 4K HDR în formatul corect pe ecranul 4K ultra-wide este excelentă. În restul timpului, adică atunci când nu redă conţinut 4K, ecranul rulează la o rezoluţie 2K (2.560 x 1.096 pixeli). Telefonul detectează automat aplicaţiile cu suport pentru conţinut 4K şi schimbă rezoluţia.
Performanţa lui Xperia 1 se dovedeşte de asemenea de a fi la un nivel foarte înalt. Chiar dacă nu se laudă cu 8 sau 12 GB memorie RAM, telefonul nu încetineşte în niciun caz de utilizare. Avem de a face cu un dispozitiv la fel de performant precum oricare dintre modelele de top de pe piaţă.
Sony obişnuia să decoreze interfaţa Android în trecut, însă recent a renunţat la aceste practici. Interfaţa de pe Xperia 1 oferă experienţa Android Pie de bază, cu sistemul de navigaţie prezent şi pe modelele Pixel, care ascunde sertarul de aplicaţii în partea de jos şi necesită un gest de glisare de jos în sus de pe butonul home pentru a vedea aplicaţiile pornite. Faptul că nu avem de a face cu o interfaţă proprietară asigură şi o fluiditate foarte bună în navigarea meniurilor, fără momente în care telefonul dă semne de „oboseală”. Am apreciat şi faptul că la configurarea iniţială, există opţiunea de a instala sau nu anumite aplicaţii Sony şi Google, scăpând astfel de „bloatware”. Există în continuare câteva aplicaţii proprietare, însă includerea lor este justificată.
Aplicaţia de cameră, de exemplu, este specifică Sony, însă nu include prea multe funcţii noi sau neobişnuite. Aceasta permite însă doar filmarea în format 16:9, chiar şi în 4K. Pentru filmare în 21:9 există o altă aplicaţie numită Cinema Pro, care oferă acces la setări manuale pentru framerate, ISO, focalizare şi timp de expunere, cât şi acces la câteva filtre mai „speciale”. În timp ce controlul manual este bine-venit, filtrele vor fi cu siguranţă ignorate de către oricine doreşte să editeze clipurile într-un software avansat.
Există lucuri bune de spus şi despre camera foto, chiar dacă vor fi şi câteva critici şi la capitolul „părţi negative”. Imaginile realizate cu camera principală sunt bine procesate, chiar dacă pe ecran, înainte de captură acestea par mai puţin calitative decât sunt la final. În afară de câteva momente în care camera a calculat timpul de expunere greşit, ducând la câteva cadre „arse”, fotografiile realizate cu Xperia 1 sunt bune pe timp de zi şi „acceptabile” pe timp de noapte. Zic acceptabile, pentru că sunt expuse corect, însă în lipsa unui mod nocturn dedicat, procesarea în plus nu poate decăt să asigure captarea detaliilor şi un zgomot de imagine cât mai mic, fără să „lumineze” cadrele asemeni soluţiilor Google sau Huawei.
Luând în considerare acumulatorul relativ mic pentru dimensiunile dispozitivului, de 3.300 mAh, faptul că rezistă la peste o zi de utilizare normală este un avantaj al lui Xperia 1, iar încărcarea este destul de rapidă, undeva sub 2 ore pentru o încărcare completă, totuşi, am fi preferat să includă şi încărcare wireless pentru alimentare din când în când pe timpul zilei de lucru. Este important de menţionat şi faptul că în anumite cazuri de utilizare precum rularea de jocuri şi în special atunci când este folosită camera, bateria se consumă destul de repede.
Un prim punct negativ pentru Xperia 1 este modul în care au fost implementate butoanele pe partea din dreapta. Senzorul de amprentă care nu funcţionează şi drept buton de power este confuzant, mai ales când butonul de power este poziţionat mai jos şi este foarte mic. Apoi avem butonul de cameră, care nu este tocmai util sau intuitiv pentru un utilizator de smartphone din zilele noastre. Majoritatea celor care fac fotografii cu telefonul sunt obişnuiţi fie să folosească butonul de pe ecran, fie butoanele de volum pentru declanşare. Acest lucru, alături de poziţionarea la extrema din dreapta a dispozitivului fac integrarea butonului semi-inutilă. Singurul avantaj pe care îl oferă faţă de un buton virtual este posibilitatea de a focaliza cu apăsarea la jumătate din cursă.
Apoi avem aplicaţia de cameră care este extrem de lentă pentru fotografierea de noapte, dar şi la tranziţia între camerele foto. Există un timp de aşteptare de aproximativ 2 secunde pentru schimbarea de pe camera ultra-wide pe oricare dintre celelalte două camere, timp în care nu poţi face nimic. Atunci când fotografiezi pe timp de noapte, după declanşare, camera este indisponibilă pentru până la 7 secunde, timpul necesar pentru captura şi procesarea fotografiei. Pentru un dispozitiv din 2019, aşa ceva este inacceptabil, mai ales în lipsa unui mod nocturn cu expunere lungă dedicat.
Alte puncte negative sunt legate tot de sistemul de camere. Am lăudat camera principală, însă celelalte două camere, cea ultra-wide şi cea cu zoom nu sunt atât de performante pe cât ne-am aştepta de la un telefon premium. Camera ultra-wide duce lipsă de plajă dinamică, ducând la cadre destul de întunecate atunci când apar şi umbre prin cadru, sau care „ard” complet cerul. De asemenea poziţionarea camerei ultra-wide în partea cea mai de jos duce la apariţia degetelor în cadru în cazul fotografierii cu o singură mână. Camera cu zoom realizează în schimb cadre fără prea multe detalii (iniţial credeam că telefonul face zoom digital, dar chiar atât de „soft” sunt fotografiile cu zoom de pe acest model), cu timp de expunere calculat complet greşit, ba prea mare, ba prea mic. Din fericire, tranziţia între camera normală şi camera cu zoom este instantă, spre diferenţă de tranziţia la ultra-wide.
Cei care au folosit telefoane Sony în trecut ştiu că acestea au probleme cu încălzirea camerei foto, iar acest lucru nu dispare pe Xperia 1. Sunt de ajuns 5 minute de fotografii în soare puternic pentru a primi un avertisment din partea sistemului de operare, care te anunţă că telefonul s-a supraîncălzit şi multe dintre funcţiile avansate de fotografiere şi filmare sunt dezactivate. În cazul filmării, după câteva minute de filmat în rezoluţie maximă, telefonul opreşte filmarea automat. Pentru un telefon din 2019, aşa ceva nu ar trebui să se întâmple. Am reuşit să filmez cu telefoane Samsung, Apple şi Huawei care se vând la acelaşi preţ chiar şi jumătate de oră, fără astfel de limitări de temperatură.
Funcţionalitatea Side Sense este de asemenea foarte slab implementată. Aceasta oferă acces rapid la câteva opţiuni şi aplicaţii prin apăsarea pe rama neagră subţire dintre ecran şi partea metalică a telefonului, însă spaţiul este prea mic şi detectarea atingerilor inconsistentă. Aş fi preferat un sistem bazat pe strângere, asemeni modelelor HTC şi Pixel faţă de ceea ce oferă Sony.
Xperia 1 este un pas în direcţia corectă, însă doar pe jumătate. În timp ce din punct de vedere estetic, telefonul este mult mai atrăgător, sunt în continuare câteva elemente ciudate prezente pe acest model, care nu au foarte mult sens (precum amalgamul de butoane de pe partea din dreapta). Apoi, camerele foto, deşi sunt o clar îmbunătăţite faţă de modelele precedente, doar una este cu adevărat „utilizabilă” tot timpul, celelalte două fiind mai degrabă „situaţionale”, oferind calitate foto semnificativ mai slabă.
În ultimul rând, livrarea unui telefon premium scump fără încărcare wireless este o decizie cel puţin ciudată, în timp ce adoptarea unui ecran pe format 21:9 va bucura doar fanii filmelor la purtător, întrucât în utilizare normală vor fi necesare două mâini pentru realizarea multor operaţiuni uzuale.
Cert este că Xperia 1 este un smartphone „aproape” unic pe piaţă. Spun aproape, pentru că există şi Motorola One Vision tot cu format 21:9, dar şi „fraţii” săi mid-range, Xperia 10 şi 10 Plus. Totuşi, acesta este singurul cu ecran 4K pe acest format şi unul dintre puţinele telefoane cu ecran 4K de pe piaţă (primul cu OLED 4K).
Ecran 4K 21:9 excelent
Finisaje de calitate
Performanţă de top
Sistem de operare „curat”
Cameră principală bună
Aplicaţia de cameră este uneori lentă
Uneori telefonul se supraîncălzeşte în utilizarea camerei
Camerele ultra-wide şi zoom sunt dezamăgitoare
Funcţionalitatea Side Sense este slab implementată
Nu are încărcare wireless