Qualcomm este pe cale să prezinte în mod oficial noul chipset mobil Snapdragon 865, cel care va sta la baza dispozitivelor high-end de anul viitor. Acesta va fi construit pe arhitectura de 7nm+ EUV, aceeaşi care este folosită şi de către Apple pentru realizarea noului A13 Bionic din seria de telefoane iPhone 11, cât şi de Huawei, care a lansat de curând Kirin 990 5G alături de seria Mate 30. Conform unui leak dintr-o sursă care este de obicei reputabilă, noul chipset Qualcomm nu va reuşi să întreacă performanţa modelului Apple.
Ice Universe, utilizatorul de Twitter care vine din când în când cu leak-uri despre telefoane nelansate, care de obicei sunt confirmate, a publicat un text care afirmă că noulş Snapdragon 865 de la Qualcomm va oferi o performanţă puţin sub cea pe care cel mai recent chipset Apple îl atinge deja. Este vorba despre rezultatul în aplicaţia de test Geekbench 4, dar şi confirmarea faptului că producătorul american trece pe procesul de fabricaţie 7nm+ EUV.
În timp ce Apple a reuşit cu modelul A13 să atingă o performanţă de 5.472 puncte în testul single-core şi 13.769 puncte în testul multi-core de pe Geekbench 4, noul Snapdragon 865 ar putea atinge doar 4.250, respectiv 13.300 puncte în acelaşi test. Aplicaţia Geekbench este disponibilă atât pe platformele mobile, cât şi pe cele de tip desktop, rezultatele fiind relevante sale pentru anumite cazuri de utilizare.
Qualcomm snapdragon 865 Geekbench4
4250/13300, 7nm EUV— Ice universe (@UniverseIce) October 11, 2019
Desigur, faptul că un prototip echipat cu Snapdragon 865 a obţinut acest scor nu înseamnă că toate dispozitivele care vor folosi platforma Qualcomm vor obţine aceleaşi rezultate. În funcţie de optimizările la nivel software şi de soluţia pentru răcirea procesorului, acesta ar putea depăşi acest scor, sau ar putea rula la frecvenţă scăzută, cu rezultate mai slabe. Pentru moment, în cazul că se dovedeşte că aceste informaţii au baze reale, este confirmat faptul că arhitectura ARM pe arhitectura 7nm EUV oferă o performanţă similară indiferent de modul în care procesorul este realizat, atât timp cât consumă cam aceeaşi cantitate de energie electrică.
Cum s-a dovedit şi în cazul modelelor Snapdragon 855 şi 855 Plus, există posibilitatea ca anumiţi producători, în special cei care lansează smartphone-uri optimizate pentru gaming, să depăşească semnificativ performanţa promisă de Qualcomm, datorită sistemelor de răcire avansate, care permit rularea la frecvenţă „boost” pentru mai mult timp. ASUS a integrat inclusiv funcţii de overclocking manual pentru fiecare aplicaţie în parte (deşi aceste funcţii nu pot depăşi limitele impuse de Qualcomm) pe ROG Phone II, cel mai puternic smartphone cu Android disponibil în acest moment.