Fără GPS nu ar exista Waze, Google Earth, servicii de internet personalizate sau automobile autonome. Chiar şi aşa, accesul la această tehnologie extrem de utilă, în care s-au investit peste 12 miliarde de dolari, este gratuit. Bine, nu chiar pentru toată lumea: cetăţenii americani plătesc, prin taxe, 2 milioane de dolari pe zi pentru ca GPS-ul să existe.
Primul satelit GPS, Navstar 1, a fost lansat pe orbită în februarie 1978. Iniţial, GPS a fost folosit exclusiv în scopuri militare. Astăzi, pentru a fi precis, sistemul are nevoie ca cel puţin 24 de sateliţi să funcţioneze în orice moment.
Dar cum a ajuns o tehnologie militară scumpă să poată fi accesată gratuit de atât de mulţi oameni? În septembrie 1983, un avion militar Su-15 sovietic a doborât din greşeală o aeronavă de pasageri Boeing 747 a Korea Air Lines (cursa KAL 007) care zbura pe ruta New York – Seul, via Anchorage, Alaska. Toate cele 269 de persoane aflate la bord au murit.
La scurt timp după aceea, preşedintele american Ronald Reagan a luat decizia ca sistemul GPS să fie pus la dispoziţia civililor, pentru ca astfel de catastrofe să fie evitate în viitor.