AQIRYS este o nouă marcă românească de dispozitive de gaming, care m-a surprins plăcut recent, după ce am testat o pereche de căști. Între timp, portofoliul brandului s-a extins și include acum o gamă de patru mauși de gaming. Din aceasta fac parte două modele vârf de gamă (Polaris și Orion), un mid-range (Phoenix) și un entry-level (Acrux).
Toate modelele includ senzori optici de calitate, de la liderul de piață PixArt Imaging, precum și switch-uri Huano. Mai mult, toate oferă polling rate (de câte ori raportează dispozitivul poziția către computer pe secundă) maxim de 1.000 Hz (de 1.000 de ori pe secundă).
Am avut ocazia să folosesc toate cele patru modele în ultima săptămână.
Pentru mine, cel mai atractiv model este Polaris, singurul wireless din gamă. Pe acesta l-am folosit cel mai mult timp. Cu un preț competitiv, de aproximativ 280 de lei, mausul are un design care atrage privirile. Partea superioară, din plastic perforat, acoperă o suprafață pe care sunt afișate luminițele RGB. Deși impresionant, designul cred că va pune ceva probleme în timp. Murdăria și praful care se vor acumula sub acest „grătar” vor fi greu de înlăturat fără demontarea dispozitivului. În schimb, suprafața ar trebui să reziste. Producătorul susține că mausul este acoperit cu un strat special rezistent la transpirație.
La fel ca modelele high-end oferite de concurență, Polaris are trei zone din teflon (una mare în spate şi două mai mici în față) pentru un contact ușor și fin cu suprafaţa pe care este folosit. Eu recomand un pad textil.
Dispozitivul, conceput pentru dreptaci, este realizat în întregime din plastic și nu oferă zonele de aderență din silicon și cauciuc care se găsesc pe alte modele, în lateral. Eu apreciez acest lucru, deoarece mausul se uzează mai greu și este mai ușor de curățat. La modelul folosit de mine, SteelSeries Rival 300, partea din stânga din silicon s-a degradat destul de tare în timp.
Compact și ușor (73 de grame), AQIRYS Polaris s-ar putea să nu fie potrivit pentru cei cu mâini mai mari. Pentru aceștia modelul potrivit este, cel mai probabil, Orion, cu fir, despre care voi scrie puțin mai încolo.
Citește și: AQIRYS VEGA review: Căști de gaming accesibile, cu ADN românesc
Polaris are șapte butoane: click stânga, click dreapta, rotiță de scroll, DPI+/-, pagina înapoi/înainte, On/Off și unul dedicat pentru lumini. Potrivit producătorului, butoanele principale rezistă la 20 de milioane de apăsări. Nivelul este decent, dar sunt modele, inclusiv în gama AQIRYS, care rezistă la 50 de milioane de click-uri.
Bateria, cu capacitate de 600 mAh, oferă o autonomie de câteva săptămâni dacă dispozitivul este utilizat zilnic câteva ore. Producătorul promite 420 de ore în jocuri. Când acumulatorul se termină, Polaris poate fi folosit cu fir. Acesta este lung (1,6 metri) și moale, fiind protejat cu material textil. Apreciez faptul că producătorul nu s-a zgârcit și a inclus pe dispozitiv o mufă USB-C. Astfel, cablul poate fi folosit și pentru a încărca telefonul sau alte gadgeturi aflate pe birou.
Senzorul optic este produs de liderul mondial în domeniu și este model PixArt 3335. Acesta oferă o rezoluție maximă de 16.000 DPI şi acceleraţie 40 G, ambele valori fiind excelente. Senzorul este capabil de o viteză de urmărire a suprafeţei de contact de până la 400 ips (inch per second), o valoare de asemenea impresionantă.
Să programezi mauși prin intermediul aplicațiilor dedicate este o operațiune destul de complicată de multe ori. Nu și în acest caz. Aplicația dedicată AQIRYS este intuitivă și simplu de folosit. De pe pagina principală pot fi programate butoanele, poate fi schimbat polling rate-ul și verificat nivelul bateriei.
În secțiunea Advanced pot fi setate pragurile DPI. Trecerea de la unul la altul se face prin butonul din partea de sus a dispozitivului. În ceea ce privește luminițele, precizez că nu sunt un fan al acestora, așa că am setat mausul în așa fel încât să afișeze mereu o nuanță de albastru. Din fericire, LED-urile pot fi și dezactivate complet.
La acest capitol, am observat o caracteristică interesantă, pe care o apreciez. Lumina se stinge când pui mâna pe dispozitiv, pentru conservarea bateriei.
Citește și: Logitech G Pro X Superlight review: un mouse dedicat gamerilor „avansați”
Pentru cei care nu au instalată aplicația dedicată, luminițele afișate pot fi schimbate și de la butonul fizic de pe baza mausului. Tot acolo se găsește un buton On/Off și un lăcaș special în care poate fi pus receiverul atunci când mausul este transportat.
Tot în secțiunea Advanced pot fi modificate viteza pentru scroll sau viteza pentru dublu click.
Mai există o secțiune Macro, pentru comenzi macro, dar și una dedicată pentru programarea în detaliu a luminițelor.
În concluzie, Polaris este un maus pe care este greu să nu îl îndrăgești. L-am folosit cel mai mult timp în CS:GO și în venerabilul Counter-Strike: 1.6 și pot să spun că oferă performanțe foarte bune.
Al doilea model vârf de gamă din portofoliul AQIRYS este Orion, un maus cu fir, echipat cu senzor optic avansat. Elegant și gândit pentru dreptaci și stângaci, dispozitivul rezistă la 50 de milioane de click-uri, o performanță „best in class”. La cele 100 de grame pe care le are, Orion este al doilea cel mai greu model din gamă.
La fel ca și Polaris, Orion rezistă la transpirație și are un senzor optic high-end, model Pixart 3389. Acesta oferă rezoluție maximă de 16.000 DPI, acceleraţie maximă 40 G și o viteză de urmărire a suprafeţei de contact de până la 400 ips. După cum vedeți, valorile sunt identice cu cele ale senzorului de pe Polaris. PixArt 3335 a fost însă gândit pentru un consum mai mic de energie pe modele wireless.
Orion vine cu mai multe butoane – zece. Acest model are și memorie internă, pentru a fi salvate local setările. Mai mult, Orion este livrat cu cablu mai lung, de 1,8 metri.
Polaris și Orion sunt similare în ceea ce privește performanțele oferite în jocuri.
Modelul mid-range, Phoenix, ar putea fi preferat de către cei care doresc un dispozitiv performant, dar la preț accesibil. Mausul cântărește 97 de grame și include un senzor mid-range PixArt 3327. Acesta oferă: rezoluție maximă de 12.000 DPI, acceleraţie maximă 30 G și o viteză de urmărire a suprafeţei de contact de până la 220 ips.
Chiar dacă nu este vârf de gamă, Phoenix beneficiază, la fel ca Orion, de switch-uri rezistente la 50 de milioane de click-uri, dar și de memorie locală pentru salvarea setărilor sau a comenzilor macro. Modelul are opt butoane, care pot fi programate din aplicația dedicată.
Pentru cei care nu doresc să dea o avere pe un maus de gaming precis, AQIRYS oferă modelul Acrux. În ciuda prețului accesibil, mausul oferă luminițe RGB, are butoane care rezistă la 20 de milioane de click-uri și include memorie onboard. Utilizatorii au la dispoziție opt butoane programabile.
Acrux cântărește 109 grame, fiind cel mai greu model AQIRYS. Senzorul PixArt 3325 are următoarele caracteristici: rezoluție maximă de 10.000 DPI, acceleraţie maximă 20 G și o viteză de urmărire a suprafeţei de contact de până la 100 ips.
AQIRYS oferă o gamă solidă de mauși de gaming, pentru toate gusturile și buzunarele. Deși au design clasic și nu beneficiază de „finețurile” de pe modele mai scumpe (ergonomie, suprafețe din silicon, greutăți ajustabile, design modular etc.), toate dispozitivele bifează criteriile care contează cu adevărat în gaming: includ senzori și switch-uri de cea mai bună calitate.
Prețurile sunt următoarele: Polaris – aprox. 280 de lei, Orion – aprox. 250 de lei, Phoenix – aprox. 170 de lei și Acrux – aprox. 150 de lei.